Blogok

A kutatásunk blogja

 Elindítottam egy másik blogot, amit együtt csinálunk a középiskolásokkal, akik az iskolai kutatásom résztvevői. 

schoolqueer.blogspot.hu/

Meleg lobbi?

A bejegyzés eredeti helye a Blogomon

Új blogoldalam

 Mivel ez a drupal alapú honlap néha meghaladja technikai képességeim, és (épp ezért) nem is biztonságos (nem tudom magamtól azzá tenni egyelőre), átvittem a blogomat egy blogmotorra. Egyelőre mindkét helyre felteszem majd a bejegyzéseket, de az a másik oldal lesz az alapblog. 

meszarosgyuri.blogspot.hu

Egy társadalomtudós (?) az utcán

 „Miket észre nem veszel!” – mondták már nekem többen. „Ez a szakmám” – mondtam én. Persze fölvetődik a kérdés: vajon, ha valaki társadalomtudománnyal foglalkozik, az vajon „másképp él” a társadalomban, mást lát meg, netán másképp járkál az utcán? Erre keresem a választ ebben a posztban.

Anti-vallásosság?

A korábbi sztereotípiákkal kapcsolatos bejegyzésemmel kapcsolatban eszembe jut egy másik egy-két évvel ezelőtti, számomra szomorú, facebookos epizód.

Sztereotípiák, előítéletek

Mostanában többször volt alkalmam vitatkozni sztereotípiákról, előítéletekről másokkal. Elgondolkodtam, és úgy gondoltam, gépre vetem, amit erről gondolok. Nem, nem kezdek most szociálpszichológiai okfejtésbe, inkább a saját történeteimen és tapasztalataimon keresztül szeretnék most beszélni a kérdésről.

Köszönöm, jól vagyok: „meleg” és keresztény

Tehát jól vagyok (ld. előző blogbejegyzést). Igen és pontosan azért is vagyok jól, mert harmóniában tudom megélni meleg és keresztény identitásom.

Köszönöm, jól vagyok!

Sokszor észreveszem ismerőseimen, akik korábbi életemből ismertek, mint szerzetespapot, hogy rendkívül zavarban vannak, amikor véletlenül találkozunk. Nem azokról beszélek, akik úgy tesznek, mintha nem ismernének és átnéznek rajtam (ilyen is van, „rendkívül keresztény” magatartás ), hanem akikkel szóba is elegyedünk. Pár éve néha ez a zavar rám is átragadt, ma már inkább szórakoztatónak találom. Nyilván érthető, hogy érdekes, zavaró más szerepben találkozni egy korábbi lelkipásztorral. Még zavaróbb lehet, hogy ráadásul én most melegaktivista vagyok, ami sokak fejében totális elfordulás korábbi mivoltomtól. Pedig nem az. Én ugyanaz a világot jobbítani akaró, küldetést teljesítő Gyuri vagyok, csak tisztább fejjel, érettebben, magamat felvállalva, elfogadva. Azt is érzem, hogy ilyenkor van, akinek különösen szokatlan a viselkedésem: hogy én természetesen közelítek felé, nem lehajtott fejjel, nem úgy, mint akinek szégyellnie kellene magát valamiért, vagy meg kellene magyaráznia valamit. Van, aki veszi a lapot, és van, aki nem tud ezzel mit kezdeni. Erre persze ugyanazt tudom mondani, mint, amikor valakit a melegségem zavar: ez a te problémád, nem az enyém, dolgozd fel!  Én ezt már megtettem.

A pápa és a gender

 XVI. Benedek ismét megszólalt a melegházassággal szemben, a „család” védelmében.  Ezúttal karácsonyi időzítéssel („Köszönjük!”). Világos, hogy ez egy egyre jobban kibontakozó kultúrharc része, amelyben az egyértelmű mondjuk úgy „nyugati” tendenciákkal akar szembemenni a hivatalos egyház, mert valami alapvető felbomlását látja a „melegjogok” érvényesülésében.

Tartalom átvétel